Igranodokumentarni film 50 min.

Poklic Arne

Occupation Arne

Scenarista : Arne HODALIČ, Matjaž FISTRAVEC Izbor glasbe : Blaž ŠIVIC
Direktorja fotografije : Matjaž FISTRAVEC, Valentin PERKO
Montažer : Matjaž JANKOVIČ Režiser : Matjaž FISTRAVEC

Produkcija 2006 : studio ALP / RTV Slovenija video BETA


Film je bil posnet s pomočjo : MoMaribor in AV sklada Ministrstva za Kulturo RS

Filmski potret je nastajal dve leti. Lahko bi ga imenovali tudi : »Od Gangesa do Gangesa«. Ustvarjalci so potovali po Indiji, lovili Sredozemske korale, se na Igmanu spominjali vojne v Sarajevu, se spustili v Kraško jamo, snemali iz balona, pozimi iskali Človeško ribico in lovili pravo svetlobo v gorah.Ta živopisnost scen pa je le hoja po življenski poti mednarodno uveljavljenega fotoreporterja Arneta Hodaliča. V soočanju objektivov kamere in fotografskega aparata se znajdemo v ozadju poklica in doživljajskem svetu poti v navidezno ogledalo. Nenehne refleksije med fikcijo in realnostjo nam odstrnejo del velikokrat prikritih strani reportažne fotografije. Milion posnetkov ujetih v svojevrsten življenski kredo portretiranca.

Iz utemeljitve Babičeve nagrade :

Babičeva nagrada za fotografijo je tandemu Matjaž Fristravec in Valentin Perko pripadla za dokumentarec Poklic Arne, portret fotografa Arneta Hodaliča. Fristravcu in Perku je uspelo skozi podobe prikazati izredno dinamičnost in lepoto, ki zaznamujeta življenje našega odličnega fotografa. To je izpostavila tudi žirija: “Živopisnost posameznih okolij, množica posnetkov, iskanje prave svetlobe in odtenkov dajejo portretu pridih šarma, ki ga običajno zmore dati predvsem filmska fotografija, namenjena velikemu platnu.”

Zanimivosti :

Protagonist filma Arne Hodalič ima kot prvi Slovenec podpisano pogodbo za objavo reportaže v reviji National Geographic.

Pri podvodnem snemanju pri okoku Biševu je snemalcu zmanjkalo kisika, tako je Arne moral dati svojo jeklenko snemalcu, ki ga je snemal.

V Varanasiju ob Gangesu je čolnar, ki je vozil filmsko ekipo po osemnajstih letih spoznal Arneta.

Ekipa je med drugim posnela največji Hindujski festival Holi.

V scenariju filma je bila tudi postavitev uspešne razstave fotografij na Ghatih Ljubljanice.

V filmu so uporabljeni arhivski posnetki Človeške ribice iz Divjega jezera pri Idriji in postavljenje svetovnega rekorda v potapljanju v 4500mgloboki jami Deux de Coly v Franciji.