Igranodokumentarni film 50 min

Zadnji tovor - zgodbe iz čebelnjaka

The last Load - Stories from a Beehive

Scenarst : Uroš SEVER Snemalca : Valentin PERKO, Matjaž FISTRAVEC
Montažerka : Violeta LEGEN Režiser : Matjaž FISTRAVEC

Produkcija 2004 : Studio ALP / TVSlovenija video BETA

Obdobje od razcveta planinskih postojank v triglavskem pogorju konec 19. stoletja do devetdesetih let dvajsetega stoletja je bil čas triglavskih nosačev. S prenašanjem nekaj deset kilogramskih tovorov na svojih ramah so tako prišli do dodatnega zaslužka, ki jim je pomagal obstati v dolinah - brez pogojev za poljedelstvo in z le skromnimi možnostmi živinoreje. Po drugi svetovni vojni so se tovori preselili s človeških hrbtov najprej na mule in nato na konje.

Posebej živa tradicija povojnega tovorništva še danes živi med člani družine Lipovec, po domače Psnakovih  iz Zgornje Radovne, kjer je njihova zgodba zabeležena na panjskih končnicah domačega čebelnjaka.

Za snemanje filma so se oče Alojz, sin Janko in vnuk Mitja še enkrat s konji odpravili proti Triglavu. Tako izvemo, kako je zgledal tipičen nosaški dan, kako je bilo delo razporejeno preko leta, o težavah s snegom, ki obleži v visokogorju dolgo v poletje, o nezgodah s konji in nosači in o posebni naklonjenosti do gora v dobrem in slabem, ki ga zahteva takšno delo.


Slikovito pričevanje triglavskih nosačev je pomemben dokument slovenske gorniške zgodovine, dokumentarni film o njih pa je pričevanje o časih, ki so morda nepreklicno minili...